Το ψωμί | Τα συστατικά του ψωμιού

Το ψωμί παρασκευάζεται από απλά και αγνά υλικά. Αλεύρι και νερό, μαγιά ή προζύμι που χρησιμεύει για τη διόγκωση, το «φούσκωμα» δηλαδή του ζυμαριού, και ελάχιστο αλάτι, απαραίτητο για τη δράση της μαγιάς. Οι βασικότεροι δημητριακοί καρποί που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των αλεύρων που δίνουν ψωμί είναι:

  • Το σιτάρι (δίνει κυρίως μαλακά, σκληρά και ολικής άλεσης άλευρα από όπου παράγονται όλα σχεδόν τα είδη ψωμιού)
  • Η σίκαλη (χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παρασκευή ψωμιού και κυρίως ψωμιού κατάλληλου για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη)
  • Το κριθάρι (είναι το σκληρότερο από όλα τα δημητριακά)
  • Το καλαμπόκι (δίνει το γνωστό μας καλαμποκάλευρο με το ελαφρώς χρυσαφί χρώμα) και
  • Η βρώμη (παλαιότερα χρησιμοποιούνταν κυρίως για ζωοτροφές, αλλά νέες μελέτες εξαίρουν τις ευεργετικές τις ιδιότητες κυρίως στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος)
Copyright © kokkinosfournos.gr All Rights Reserved.
κατασκευή ιστοσελίδας Softways